Infographic

De infographic is de ultieme tool om in te zetten bij visual storytelling. Een infographic biedt namelijk - de naam zegt het al - een grafische weergave van informatie.

Ik maak voor het gemak een verschil tussen de combinatie van een grafiek en tekst én de infographic die gebaseerd is op grotere hoeveelheden data. Bij die laatste soort grafieken is vooral van belang dat de interactie tussen de gebruiker en de grafiek soepel genoeg verloopt om de gebruiker snel het antwoord op zijn vraag te kunnen bieden.

Local Focus

De Nederlandse startup Local Focus is al een aantal jaar bezig. Misschien dus niet echt een startup. Het bedrijfje biedt aan verschillende Nederlandse nieuwssites een tool om eenvoudig grafieken mee te maken. Het FD, de NOS, Nu.nl en Elsevier Weekblad zijn een paar klanten van ze.

Om de tool te kunnen gebruiken heb je een spreadsheet nodig met de data die je wilt laten zien. Kopieer die data, plak het in de tool, klik en schuif wat en je krijgt een bruikbare grafiek terug. Local Focus kan zorgen dat de look-and-feel past bij de rest van jouw site.

Kijk hiernaast naar een korte uitleg van de tool.

Thinglink

Met de tool Thinglink kun je foto's en video's op een eenvoudige wijze interactief maken. De tool biedt de mogelijkheid om icoontjes te plaatsen en achter deze icoontjes venters te hangen met teksten, linkjes, plaatjes en/of video.

Zo maak je dus snel een uitleg bij een plaatje van een machine. Of laat je op een kaart zien waar de laatste Zomerspelen zijn gehouden. Of maak je een interactief stappenplan.

Bekijk hiernaast een korte uitleg over dit in zijn werk gaat.

Flourish

Simpel spektakel maken. Dat is in een notendop wat Flourish te bieden heeft. Met de tool maak je in een handomdraai een simpele staafdiagram. Maar ook een tijdlijnanimatie of een infographic waarmee de gebruiker zelf zijn coalitie kan samenstellen na verkiezingen.

Bekijk de video hiernaast voor een idee van de mogelijkheden maar neem zeker ook even een kijkje op de site van Flourish want regelmatig worden nieuwe visualisatievormen toegevoegd aan de tool.