Audio

Huh? Dit blog gaat toch over visual storytelling? Klopt. Maar we maken een klein uitstapje. Want audio kan zoveel toevoegen aan een verhaal dat het zonde zou zijn als je dat zou laten liggen.

Met een smartphone of opnameapparatuur van een paar honderd euro komt je al een heel eind. Neem het geluid op van de omgeving waar jouw verhaal speelt. Of laat fragmenten horen uit het interview dat je had. Geluid laat een verhaal tot leven komen.

Audacity

Het opnemen van het geluid is meestal niet het probleem. Maar dan zit je met een audiobestand waarbij je net te vroeg op de opnameknop drukte en voor de zekerheid nog een minuutje extra opnam. Hoe schoon je dit op?

Of misschien wil je van jouw interview een podcast maken? Muziekje ervoor, intro inspreken en muziekje erna.

Met het gratis programma Audacity kan dat allemaal. Een eerste (maar direct wel grondige) introductie van de mogelijkheden zie je hiernaast.

Melody Loops

Een podcast klinkt direct een stuk professioneler met een goede intro en outro. Als je daarvoor op zoek bent naar rechtenvrije muziek dan is Melody Loops een goede bron.

Je kunt zoeken op genre of muziekstijl. Maar ook bijvoorbeeld speciaal op deuntjes die voor podcasts geschikt zijn.

Met Melody Loops kun je ook muziek op lengte maken. En de bestanden zijn vervolgens beschikbaar in .mp3, .wav of .aif.

Maar het allerbelangrijkste: je krijgt geen gezeur over de rechten. Eenmaal gekocht kun je de muziek overal voor gebruiken. En voor minder dan 30 euro heb je al 3 rechtenvrije deuntjes.